top of page

Η μικροβιολογία, είναι τμήμα της βιολογίας και η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των πιο μικρών ζωικών οργανισμών, αυτών που δεν είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό.

Η ιστορία της αρχίζει από τα μέσα του 17ου αιώνα, όταν ο Ολλανδός Άντονι βαν Λέουβενχουκ με τα πρωτόγονα μικροσκόπια που κατασκεύαζε μόνος του παρατήρησε ζωντανά πρωτόζωα και μικρόβια, τα οποία περιέγραψε και σχεδίασε το 1674, όμως την ονομασία καθιέρωσε το 1878 ο Γερμανός Sedillot.

 

Η πραγματική σημασία των μικροβίων για την οικονομία της φύσης και την παθολογία του ανθρώπου άρχισε να γίνεται κατανοητή, όταν ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ ερεύνησε και απέδειξε ότι οι διάφορες ζυμώσεις συνδέονται με τη δράση ζωντανών μικροοργανισμών. Από τη μελέτη αυτή ο Παστέρ έστρεψε την προσοχή του στις αρρώστιες των ζώων και του ανθρώπου. Με τις παρατηρήσεις του μάλιστα απέδειξε ότι ειδικοί μικροοργανισμοί προκαλούν ειδικές αρρώστιες.

 

Η παρατήρηση αυτή επί της μικροβιακής αιτιολογίας των ασθενειών είναι η αρχή της μ. Το 1822 ο Κοχ μελέτησε τη φυματίωση του ανθρώπου και σε μικρό διάστημα περιέγραψε το βακτηρίδιο της φυματίωσης, το οποίο από τότε ονομάζεται και βακτηρίδιο του Κοχ. Μελετά τη σύσταση του αίματος, διάφορων εκκριμάτων και απεκκριμάτων του οργανισμού και απ` αυτή διαπιστώνεται μία ασθένεια και η αιτία της.

 

Η μελέτη των μικροοργανισμών γίνεται πειραματικά στο εργαστήριο με την ανάπτυξη και την καλλιέργειά τους, την επίδραση σ` αυτούς διάφορων παραγόντων. Επίσης μελετάται η κατασκευή τους και η συμπεριφορά τους στα διάφορα πειραματόζωα. Οι διάφορες αρρώστιες που μαστίζουν την ανθρωπότητα σήμερα είναι τόσο παλιές όσο κι ο άνθρωπος.

 

Τα παλιά χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να τις υπερνικήσει πριν γνωρίσει ποια ήταν η αιτία που τις προκαλούσε. Απ' την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή έχουν περιγραφεί διάφορες ασθένειες και γίνεται προσπάθεια να περιγραφούν οι αιτίες που τις προκάλεσαν.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΒΙΒΗ Ρ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος

Εξειδικευθείσα στην υπογονιμότητα.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

   Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Αιμοληψίες κατ' οίκον

Οικία: Θρακομακεδόνες

bottom of page